Испания не е поискала ограничения за български работници 25.07 | 15:18

Мадрид изпрати писмо с искане за ограничаване на трудовия пазар до ЕК

От iNews.bg

Испания не е поискала ограничения за българските работници на трудовия си пазар. Това гарантира говорителят на Европейската комисия Шантал Хюз по време на обедния брифинг в Брюксел.

Тя допълни, че в петък вечерта Испания е изпратила писмо с искане ЕК да допусне въвеждане на разрешителни за работа за румънските граждани. Отговорът на Комисията ще стане ясен след анализ на получено искане, допълни говорителят.

iNews.bg припомня, че този въпрос стана актуален в петък (22 юли) след публикации в световните агенции. Тогава от ЕК коментираха, че страната няма да може да върне ограниченията на трудовия пазар.

Днес (25 юли) от комисията коментират, че Мадрид не може да върне ограничението, което старите държави имаха право да въведат, срещу работниците от новите страни-членки. Испания напълно либерализира пазари си и няма връщане назад, коментира в петък Давид Бублин. Страната вече няма как да върне тези ограничения.

Испания обаче има право да въведе временно ограничение при определени условия, допълниха от ЕК днес. Страната трябва да докаже, че има заплаха за трудовия пазар и от ЕК да анализират дали това действително е така и да позволят предпазната клауза в този случай.

Шантал Хюз не коментира какво е съдържанието на испанското писмо. Тя обаче потвърди, че исканията за ограничения засягат само румънските граждани, не и българите.

Водещи

Най-четени