Испания се готви да спре временно румънските работници 22.07 | 10:39

Мадрид вероятно ще одобри мярката от 1 август

От Ивайло Ачев

Днес испанското правителство най-вероятно ще одобри наредба, с която се ограничава достъпът на румънски граждани до испанския трудов пазар, пише Euobserver.

Мярката е временна и ще влезе в сила от 1 август и ще се отнася само до румънци, които след тази дата искат да започнат работа в Испания.

"В момента безработицата сред румънските граждани в Испания е 38%. Затова и е разумно първо да помогнем на тези румънци, които вече живеят в страната ни", коментира испанският заместник-министър по имиграционните въпроси Ана Терон.

Решението е истински шок за Румъния. Засега северните ни съседи не са сезирали Европейската комисия по въпроса, но реално Испания има право да постави забрана за достъп до трудовия си пазар на румънци и българи до 2014 година.

Според правилата на ЕС всяка стара страна-членка може да забрани достъп до трудовия си пазар за определен срок за граждани на нова страна-членка. Преди такава заплаха бе отправяна и от страна на Холандия, като тя въведе специален режим за достъп на работници от Румъния и България от 1 юли.

"Никой не оспорва, че Испания е в затруднено положение, но трябва да се помисли дали всъщност такива мерки помагат", каза румънският министър на труда Себастиян Лазарою. Той добави, че решението на Испания може да накара и Холандия да стори същото, тъй като и там отдавна се обмисля подобна мярка.

В момента безработицата в Испания е най-висока в целия ЕС – 21%. Голяма част от нея се дължи на изпадналия в колапс строителен сектор, в който работят много румънци и българи.

Водещи

Най-четени