Испанските банки ще получат до 100 млрд. евро помощ от ЕС 10.06 | 11:39

Според испанското правителство помощта не била спасителна програма

От Андриян Георгиев

Испания ще получи до 100 млрд. евро помощ за банките си от европейските спасителни фондове, съобщи след вчерашната телеконферентна връзка на Еврогрупата австрийската министърка на финансите Мария Фектер, цитирана от ДПА.

Испания ще се нуждае незабавно от около 40 до 60 милиарда, отбеляза Фектер. Освен това ще бъдат необходими средства за финансиране на преструктурирането, както и буфер, за да се възстанови необходимото доверие на пазарите, допълни тя.

Помощта за испанските банки ще бъде до 100 млрд. евро, а Международният валутен фонд (МВФ) няма да участва със средства, решиха министрите на финансите от еврозоната.

Еврогрупата потвърждава, че до 100 млрд. евро ще бъдат на разположение на Испания за покриване на нуждите на банките от капитал с  допълнителен буфер за безопасност. Средствата ще бъдат осигурени от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) и Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), се казва в съобщението.

МВФ ще се ограничи с ролята да подкрепя прилагането и да наблюдава финансовата помощ чрез редовни доклади, реши Еврогрупата, предава БТА.

"Това е финансова помощ, няма нищо общо със спасителна програма, нищо общо", подчерта испанският министър на икономиката Луис де Гиндос. Правителството иска да помогне за възстановяване на доверието в еврозоната, нашите реформи бяха постигнати с помощта на европейските партньори, допълни Гиндос, като изтъкна, че една от основните реформи е във финансовата система.

Одитите за състоянието на финансовата система ще бъдат  оповестени през юни въз основа на крайните данни, отбеляза Де Гиндос. Според него необходимият допълнителен капитал е "управляем" и исканата сума от Европа ще бъде достатъчна.

Суверенният риск ще бъде отделен от преструктурирането на банките, увери той. Не всички банки се нуждаят от капитал, заемът ще бъде за най-слабата част от финансовия сектор, продължи министърът, като отбеляза, че след като приключи одитът, ще се знае кои банки се нуждаят от помощ.

Заемът ще бъде отпуснат при много благоприятни условия, които ще бъдат уточнени в близките дни. Няма да има макроикономически условия, помощта няма да бъде обвързана с икономически и бюджетни реформи.

В замяна на помощта Мадрид ще трябва да преструктурира финансовия си сектор.

Европейски източник в Брюксел уточни, че на телеконферентната среща на Еврогрупата е било решено да  не се искат допълнителни мерки за икономии, тъй като в такъв случай пазарите могат да си помислят, че помощта се отпуска за цялата испанска икономика, а не само за банковия сектор.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле приветства споразумението за Испания, постигнато от Еврогрупата.

"Приветствам, както и останалите ми колеги от Еврогрупата, решителността на испанското правителство да предприеме рекапитализация на банките си и чрез тази програма да прибегне до европейските спасителни фондове при съответните условия", каза Шойбле.

Водещи

Най-четени