Италия, Франция и Германия си поделят "Южен поток" 06.09 | 17:27

Споразумението между акционерите на "Южен поток" ще бъде подписано на 16 септември

От Петя Михайлова

Компанията, създадена за строителството на амбициозния проект Южен поток, ще включи два нови европейски играча: Gaz de France (GDF) и BASF, които след подписването на съглашение на 16 септември ще получат по 15% от капитала.

За италианската Eni, която е с Газпром от самото начало, остават 20%, а половината от акциите е за руския газов монополист.

Това заяви пред след среща с премира Путин директорът на Газпром Алексей Миллер, предават руските медии. Регистрираната в Швейцария компания South Stream AG е основана през януари 2008 г. и досега се държеше на паритетни начала от руснаците и италианците.

По време на събитието беше отчетено, че реализацията на "Южен поток" върви по график.

Попитан от журналисти има ли нови договорености между досегашните и потенциални бъдещи акционери в "Южен поток", Алексей Милер заяви: Съгласувано е, съгласувано. Вчера тук беше Скарони (Паоло Скарони, шеф на Eni).

Една от основните цели на "Южен поток” е заобикалянето на Украйна по пътя на руския газ към Европа и доставките да стават без посредници, припомня Интерфакс. За тази цел една част от газопровода ще мине по дъното на Черно море.

Според Русия "Южен поток" е по-добрият проект, а за "Набуко" липсва ресурсна база. Въпреки това вече няколко страни от Каспийския регион заявиха, че са готови да вържат находищата си с "Набуко".

Точно обратните подозрения се чуват от страна на други страни спрямо "Южен поток” – че Русия няма достатъчно ресурс, за да пълни тръбата.

За възможността в проекта за строителство на газопровода "Южен поток" да влязат нови участници намекнаха от руския газов монополист още през месец май тази година.

iNews припомня, че "Южен поток" е планиран да се състои от четири отделни тръби, всяка с капацитет 15.57 млрд. куб.м. газ годишно. Първата тръба трябва да заработи по проект към 30 декември 2015 г., след това поетапно да се въвеждат и другите връзки по една годишно, докато пълният капацитет от 63 млрд. куб.м. бъде достигнат през 2018 г.

Стойността на строителството на морския участък на газопровода ориентировъчно възлиза на 15.5 млрд. евро.

 

Водещи

Най-четени