Йотингер: Одобряваме "Южен поток" 17.06 | 12:20

Между ЕС и Русия има взаимна зависимост в областта на газа, смята комисарят

От Симеон Досев

Службата по енергетика към Европейската комисия одобрява проекта "Южен поток". Това е завил във Виена еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от New Europe.

По думите му в момента се водят преговори, за да се гарантира, че проектът отговаря както на европейското законодателство, така и на законодателството в областта на обществените поръчки, околната среда и защитата на конкуренцията.

Според Йотингер между Русия и ЕС има "взаимна зависимост" в областта природния газ. Еврокомисарят изрази също така нуждата от деверсификация на източниците на газ, както и необходимостта на от нови маршрути

По план газопроводът трябва да доставя природен газ от Русия през Черно море до България. От нашата страна синьото гориво ще отива до Гърция, Италия и Австрия. "Южен поток" е един от алтернативните газопроводи, който не преминава през Украйна.

Йотингер отбеляза също така, че до 5 години се очаква Азербайджан също да произвежда синьо гориво, което вероятно ще отвори Южния газов коридор.

Припомняме, че вчера (16 юни) еврокомисарят по енергетика заяви, че ако бъдат отстранени несъответствията на "Южен поток" с европейското законодателство, ЕК ще даде своето "да". В края на миналата седмица пък председателят на Комисията Жозе Барозу също коментира, че Брюксел не е против газопровода, въпреки че той не е приоритет. Според португалеца "Южен поток" не представлява диверсификация на източниците на газ.

Водещи

Най-четени