КЗК не е съгласна с отчитането на парното 03.06 | 16:12

Според комисията разпоредбите в Закона за енергетиката са в ущърб на потребителите

От Елица Елефтерова

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри проблем в Закона за енергетиката, по-специално в главата за топлоснабдяване, както и в Наредба № 16-334 от 6 април 2007 г., касаеща също топлоснабдяването.

Според антимонополния регулатор съществуват разпоредби, които са в състояние да нарушат или ограничат конкуренцията на пазара на снабдяване с топлинна енергия и на този за дялово разпределение на топлинната енергия.

Според КЗК тези разпоредби са в ущърб на потребителите. Комисията се е самосезирала заради съмнения, че от въпросните правни актове са възникнали или биха могли да възникнат конкурентоправни проблеми.

Съгласно действащата уредба количеството топлинна енергия за топла вода се определя по изчислителен път по формула в наредбата. Това става въз основа на показанията на общ водомер в абонатната станция.

Неточното определяне на топлинната енергия за топла вода води до некоректно разпределение на разходите за тази топлинна енергия между отделните потребители в сградата, отчитат от КЗК.

Комисията е установила, че съществува техническа възможност за точно измерване на тази топлинна енергия чрез допълнителен топломер, монтиран в абонатната станция.

Според антимонополния регулатор при наличието на техническа възможност измерването с уред на топлинната енергия вместо изчисляването ѝ по формула би създало възможност за по-точно определяне на количеството потребена енергия за топла вода.

КЗК предлага съответните разпоредби в Закона за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяването да бъдат изменени, като се предвиди монтирането на нанеобходимите допълнителни измервателни уреди – топломер/и в абонатните станции от и за сметка на топлофикационните дружества.

Водещи

Най-четени