КЗК подхвана ЕРП-тата: Обвини ги в злоупотреба с господстващото положение 13.05 | 12:12

Дружествата предотвратяват, ограничават и нарушават конкуренцията

От Мина Стойчева

В злоупотреба с господстващото положение на компаниите обвини КЗК ЕРП-тата у нас.

Според становището на комисията, електроразпределителните дружества "ЕВН България електроразпределение" ЕАД, "ЧЕЗ разпределение България АД и "Енерго-про мрежи" АД са в нарушение на чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията.

Това означава, че комисията предявява твърдения за злоупотреба с господстващото положение на компаниите по отношение на определянето и налагането на необосновано високи цени на достъп до стълбовната електроразпределителна мрежа за ниско напрежение.

С това от КЗК смятат, че дружествата предотвратяват, ограничават и нарушават конкуренцията.

Причина за производството се явяват определените от трите ЕРП-та условия за изграждане на кабелни електронносъобщителни мрежи върху стълбовидната електроразпределителна мрежа ниско напрежение. Тази мрежа, която е тяхна собственост, се използва за телевизионно, телефонно и интернет разпространение и те имат право да отдават под наем части от нея.

От Комисията са стигнали до извода, че наемната цена, която трябва да се изплаща от елетронносъобщителните оператори, за да ползват електроразпределителна мрежата, е неоснователно висока. Това е така, защото в нея не са отчетени коректно факторите, определящи размера й. Установено е, че към цената се добавят разходи от основната лицензионна дейност на дружествата, които необосновано увеличават нейната стойност.

Водещи

Най-четени