КНСБ: Неплащането на заплатите трябва да е тема Номер 1 25.02 | 08:44

Мнозинството от работещите са "за" гарантиране на навременно плащане

От Петя Бързилска

Неплащането на заплати в България трябва да е тема номер едно в дискусиите за промени в Кодекса на труда, отчитат от КНСБ.

Близо 87% от работещите българи подкрепят искането на синдиката за гарантиране на навременно плащане на работните заплати, сочи изследването на КНСБ "Синдикален барометър – 2014". То ще бъде представено подробно днес.

Според националното представително проучване обществено-икономическата ситуация в страната се влошава, информира bTV. 

КНСБ настоява за ясен ангажимент в следващите дни от управляващите по отношение на неплатените заплати, както и обещание, че промените в трудовото законодателство ще минават само след заседания на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). От синдиката смятат, че в дневния ред на заседанията се включват точки, които не са най-важните в дневния ред на обществото.

Очакваме нещо да се промени, за да се върнем в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това заяви пред БНР вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Според него участието в НСТС е безсмислено. "Могат да бъдат променени някои неща, но това зависи от председателя на Съвета, от волята на правителството и т.н.", заяви Манолов.

При пенсиите не бива да се бърза и да се правят резки движения, защото ефектите понякога са чудовищни, категоричен е Димитър Манолов. По думите му това, което в момента ни се случва, е резултат единствено и само на "идиотски политически решения" в продължение на години.

Частните пенсионни фондове са в провал много отдавна, заяви още Манолов. Според него това ще стане ясно, когато започнат да плащат пенсии. Това трябва да стане през 2015 г.

Най-четени