КНСБ иска приватизацията на "БДЖ–Товарни превози" да спре 05.03 | 17:08

Синдикатите заплашват с протести, ако се стигне до съкращения

От Ралица Стоянова

"В тази "мътна" и усложнена политическа и обществена обстановка в страната процедурата по приватизацията на "БДЖ–Товарни превози” трябва да бъде прекратена".

Това заяви председателят на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев, цитиран от агенция "Фокус". Според него ще се стигне до приватизация на безценица и в следващия момент няма да има отговорни.

Бунев обясни, че днес синдикатът на железничарите към КНСБ е обсъдил приватизационната процедура, като е имало предложения от ръководството на "БДЖ-Товарни превози” за намаляване на персона.

"Предложиха ни критерии за съкращения, според които от 1000 до 3800 работници трябва да останат без работа. Това е неприемливо и недопустимо”, заяви синдикалистът.

Той посочи, че ако подобен план се осъществи, може да се стигне и до протестни действия на работещите в "БДЖ –Товарни превози”.

През февруари Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол допусна и четиримата участника до по-нататъшно участие в конкурса за продажбата на капитала на БДЖ.

Кандидат-купувачите имат поставен срок до 15.00 часа на 12 март, за да подадат обвързваща оферта и да внесат необходимия депозит за стартиране на приватизационната процедура на "БДЖ – Товарни превози”.

Водещи

Най-четени