Кабинетът с по-евтино предложение за актуализация на бюджета 10.11 | 16:11

Предвижда се ограничаване на допълнителните разходи с 50 млн. лв.

От iNews.bg

Кабинетът ще представи за гласуване по-евтино предложение за актуализация на държавния бюджет. То предвижда допълнителните разходи да бъдат с 50 млн. лв. по-малко, отколкото са предвидените в предложението на служебното правителство. 

Очаква се във вторник финансовият министър Владислав Горанов да се срещне с представители на социалните партньори, с които да разговарят за новия проект, информира БНР. Вероятно в новия вариант за актуализация на бюджета да бъдат включени допълнителни законови промени заради отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ). Заедно с това в него ще бъдат заложени мерки за ограничаване на прогнозирания дефицит.

Последните изчисления залагат недостиг в размер на 1,61 млрд. лв., което е 1,3% от прогнозирания брутен вътрешен продукт (БВП). В новия проектозакон обаче особен акцент ще бъде поставен върху недостига в Министерство на вътрешните работи. Изчисленията показват, че няма вариант за оптимизация и ограничаване на разходите на ведомството, което да компенсира недостига. Необходимият допълнителен ресурс за издръжка на системата за тази година е 125 700 милиона лева, от които 110 милиона лева за разходи за персонал.

Заедно с това в сферата на социалната политика не достигат 50 млн. лв., като 36 млн. лв. са за подпомагане на домакинства, програми за заетост, гарантиране и изплащане на социални помощи в системата на социалното подпомагане. За здравеопазване пък са нужни още 24 млн. лв., а за регионално развитие и за земеделие – по 16 млн. лв.

В новия вариант за актуализация на правителството сумата на допълнителния ресурс за покриването на недостига е намалена с повече от 50 млн. лв. за разлика от тази, заложена в проекта на служебния кабинет.

Водещи

Най-четени