Какви са перспективите за застраховката "Гражданска отговорност"? 24.07 | 19:40

Забраната за разсроченото ѝ плащане може да повиши обхвата

От Лазар Тодоров

Застраховката "Гражданска отговорност" е едно от задължителните и отговорни неща, които всеки собственик на автомобил трябва да направи. Разбира се, сключването, на каквато и да е застраховка е свързано с отделянето на финансови средства.

Според Орлин Пенев, председател на УС на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) в момента цената на автомобилната застраховка "Гражданска отговорност" е ниска, ако не вземаме предвид покупателната способност на населението и се абстрахираме от икономическото състояние на страната.

Пред собствениците на превозни средства съществуват два варианта - да изплатят цялата сума за застраховката еднократно или да изберат разсрочено плащане.

Пенев предупреди, че ако се забрани разсроченото плащане, обхватът на застраховката може и да падне. В момента той е около 85-86%, при изискване от минимум 90 на сто. Пенев каза, че в страни като Германия обхватът е 99% и застрахователите са притеснени от това, че 1% от автомобилите нямат застраховка.

Вижте повече за застраховката на Insmarket.bg.

Водещи

Най-четени