Какво точно трябва да направи Гърция срещу заема от ЕС, МВФ и ЕЦБ 06.06 | 10:15

Атина удовлетвори трите институции и ще получи 12 млрд. евро

От iNews.bg

В петък (3 юни) Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) се съгласиха да отпуснат следващия транш за закъсалата гръцка икономика.

Какви обаче са условията за това? Нека ви припомним, че миналата година Атина получи заем в размер на 110 млрд. евро. Тези пари се отпускат на траншове, но задължително след проверка от страна на заемодателите дали се изпълняват условията по споразуменията.

След последните проверки стана ясно, че има значителен прогрес в някои части – основно по отношение на фискалната консолидация, се казва в съвместното изявление на трите институции. Нужни са обаче още усилия и структурни реформи, които да намалят дефицита и да подобрят бизнес климата в страната. Така ще бъде гарантирано оздравяването на икономиката.

Всъщност рецесията в страната се оказа по-опасна от очакваното. Все пак има доста окуражаващи сигнали и надежда дава основно големият ръст на износа.

Т.нар. "Тройка" похвали още и намеренията за приватизация, които представи гръцкото правителство. Очакванията са, че продажбите ще донесат 50 млрд. евро. С тези средства страната ще може да постигне средносрочните цели, които си е поставило, е оценката на заемодателите.

Заетостта обаче в публичния сектор ще намалее значително и това предизвиква сериозните протести в столицата Атина.

По отношение на данъчната политика правителството е обещало намаляване на данъчните облекчения, да увеличи данъците върху доходите и да подобри събраемостта на данъците като цяло. Тройката одобри тези намерения и ще следи за тяхното изпълнение.

Препоръките за банковия сектор е да се осигури адекватни ликвидни позиции. Властите увеличиха капиталовите изисквания и така гарантират повече капиталови буфери за банките.

С други думи от ЕС, МВФ и ЕЦБ харесаха напредъка на Гърция на този етап. В резултат в началото на юли, вместо на 29 юни, както бяха предварителните очаквания. Гръцкото правителство вече успокои, че има достатъчно средства да покрие разходите си до средата на следващия месец, така че лекото забавяне няма да окаже негативен ефект върху Гърция. Атина ще получи общо 12 млрд. евро в помощ на икономиката си.

Водещи

Най-четени