Гърция постигна съгласие с МВФ и ЕС за нов заем 24.06 | 10:24

Отпускането на средствата минава само през одобрението на правителствените мерки от страна на парламента

От iNews.bg

Късно снощи Гърция постигна важно споразумение за нови финансови инжекции в периода 2011-2014 година, съобщиха от Европейската комисия.

Правителството на южната ни съседка имаше тежки разговори с т.нар. Тройка, в която се включват представители на ЕС, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Експертите от Тройката бяха на изненадващо посещение в Атина след рокадите в гръцкото правителство. В резултат на преговорите беше постигнато споразумение и подписана Средносрочна фискална стратегия.

От институциите коментират, че това споразумение вероятно ще подпомогне на усилията на правителството на Папандреу да прокара тежките реформи в страната. Гърция трябва да намали още публичните разходи и да пристъпи към плановете си за приватизация, за да получи нови средства.

От ЕК подчертават, че жизненоважно ще се окаже гласуването на гръцкия парламент през следващата седмица. Подкрепата на тежките мерки ще донесе и отпускането на нови заеми – на първо място става въпрос за поредния транш от споразумението, сключено през миналата година. Неговата стойност е 12 млрд. евро.

След това ще бъде подложено на гласуване и отпускането на нова финансова помощ – в размер на още около 120 млрд. евро. Този път обаче в плановете да участват и частни инвеститори, настояват от водещите страни в ЕС.

По този начин ще се тушира напрежението в еврозоната, тъй като някои страни вече показват недоволството си, че трябва да плащат на Атина, а самите те не са в цветущо финансово състояние.

Водещи

Най-четени