Качеството на млечните продукти си има цена 12.07 | 14:08

За 3 години качеството на сиренето и киселото мляко на пазара у нас се повишава

От iNews.bg

За последните три години качеството на млечните продукти – в частност на киселото мляко и бялото саламурено сирене, се увеличава. Това показва проучване по проекта "Устойчиво потребление в България – промяна на устойчивите модели".

Авторите на проучване са учени от Университета по национално и световно стопанство (УНСС) в София и Асоциацията "Активни потребители".

Как е проведено изследването?

В рамките на проекта са изследвани 19 марки саламурено сирене и 16 марки кисело мляко. За сравнение са взети показателите, заложени в Българския държавен стандарт (БДС). Пробите са купени от магазините у нас, а изследванията са правени в независими лаборатории.

Производителите са били уведомени за резултатите. Само една компания, производител на сирене, е подала възражение за данните и по-конкретно това се отнася за количеството сол в продукта. При сирената са изследвани продукти в ценовия диапазон от 7.29 до 14.80 лева. Има и сирене на цена 19.98 лева за килограм, но то е на био-производител.

"Ядем качествени млечни продукти", обобщи резултатите министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Само един от производителите на сирене е декларирал на етикета, че прилага БДС. Резултатите от изследването обаче показват, че всички сирена се приближават много близко до тези стандарти.

Богдан Николов от Асоциацията "Активни потребители" коментира за iNews.bg, че производителите не слагат марката БДС на продуктите вероятно заради дългата и сложна процедура по връчването на този етикет. Според него това, че само един производител прилага, но всички изследвани стоки се приближават до държавния стандарт не е лошо нещо.

По отношение на киселите млека данните от проучването показват, че във всички са вложени живи бактерии, както са изискванията на БДС. Проверени са 16 марки и само шестима от производителите са записали на етикета си, че прилагат стандарта.

По-високото качество си има цена

От Асоциацията "Активни потребители" обаче посочват, че по-високото качество на млечните продукти има и своята цена. Сиренето е поскъпнало с около 2 лева (средна цена 11.01 лева, спрямо 9.08 лева преди три години). Кофичка киселото мляко е по-скъпа с над 25 стотинки.

Друг проблем, отбелязан от "Активни потребители" е, че зрелостта на сиренето – от изследваните 19 марки – при седем зрелостта е по-висока, а при останалите 12 – по-ниска от заложеното в стандарта.

Сравнението на цените е спрямо аналогично проучване на Асоциацията през 2008 година. Тогава обаче данните показват, че само в една проба от киселите млека е имало живи бактерии, а нито една марка сирена не отговаряха на БДС.

Изкупна цена на млякото също се увеличава

Не само цените на продуктите на пазара се покачват. Увеличава се изкупната цена на млякото, коментира министърът на земеделието Мирослав Найденов. Той посочи, че в неделя (10 юни) е бил на посещение във ферма в Сливен. Собственикът на фермата е посочил, че в момента млякото, което той произвежда, се изкупува на цена 75 стотинки за литър без ДДС. Преди няколко години цената е била под 30 стотинки на литър, допълни министърът.

Водещи

Най-четени