Китай инвестирала 41 млн. долара у нас миналата година 24.08 | 15:20

МИЕТ и провинция Гуандун подписаха Меморандум за икономическо сътрудничество

От Ралица Стоянова

Китай е инвестирала 41 млн. долара в България през изминалата година. Търговският стокообмен между България и Китай за 2011 г. възлиза на 240 млн. долара.

Имаме голям интерес за разширяване на сътрудничеството си с България и ние стимулираме представителите на нашия бизнес да инвестират в страната ви. Това каза Лиян Гуйсюан, съветник в Департамента за външна търговия и икономическо сътрудничество на провинция Гуандун, по време на срещата си със зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. 

Бизнес делегация от китайската провинция е на тридневно посещение в България по покана на Маринов. В рамките на посещението беше подписан Меморандум за разбирателство за икономическо сътрудничество между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Департамента по външна търговия и икономическо сътрудничество на китайската провинция.

Размерът на китайските инвестиции, направени в България от 1996 г. до 2011 г., е близо 56 милиона евро. Само през изминалата година са инвестирани 41 милиона евро, но тези цифри не отговарят на потенциала, който има икономиката на Китай,заяви Маринов. Той допълни още, че страната ни ще търси възможности за привличане на инвеститори в осем приоритетни области – електроника и електротехника; информационни технологии и аутсорсинг; химическа и фармацевтична промишленост; машиностроене; транспорт и логистика; хранителна промишленост; земеделие и здравеопазване. 

Маринов съобщи, че развитието на индустриални зони в България също е приоритет в икономическата политика на страната и припомни, че вече има подписани два договора с китайски провинции за индустриалната зона в Божурище. Подготвят се договори с Шанхай и още две китайски провинции. Общата площ на индустриалната зона е 2 млн. квадратни метра, като има възможност да бъде разширена с още 800 хиляди кв. м.  

Иво Маринов припомни и предимството, което членството в ЕС дава на България, както и факта, че страната ни е въвела едни от най-ниските данъчни ставки и редица насърчителни мерки за стимулиране на инвеститорите.

Гуандун формира 11,2% от БВП на Китай. През 2011 г. направените инвестиции от Гуандун в България са в размер на 240 млн. долара, което е с 33% повече от предходната година.

Водещи

Най-четени