Китай остава привлекателен за инвеститорите 17.02 | 12:52

105.7 милиарда долара от чужбина са влезли за 2010 година

От Елена Коцева

Ръст от 23.4% отбелязват преките чуждестранни инвестиции в Китай за януари месец тази година, сочи официална информация на правителството.

За първия месец на годината Китай е привлякъл 10.03 милиарда долара чуждестранни средства, заяви говорителят на министерството на търговията Яо Джиан.

Тези данни показват продължителното възраждане на инвестициите след като ръстът им се забави през август, въпреки мащабната кампания да се удържи инфлацията в страната и да се спре ликвидността, което достигна и до трето повишение на лихвения процент за последните четири месеца, предаде АФП.

Според официалните данни на Пекин годишната инфлация остава 4.9% и през януари месец.

Директните чуждестранни инвестиции за цялата 2010 година са достигнали рекордните за Китай 105.7 милиарда долара, което отразява растящото чуждестранно доверие в икономиката на азиатския гигант.

Инвестициите за цялата 2010 година са скочили със 17.4%, като повече от една пета от тази сума се е вляла в бързоразвиващия се строителен сектор. Цъфтящата икономика на Китай и очакванията за все по-стабилна валута привличат растящ брой чуждестранни инвеститори, които се надяват на добра възвращаемост за парите си.

Водещи

Най-четени