Китай стимулира производството на ориз 09.02 | 18:03

Пекин определи бюджет от 1 милиард долара, за да се бори със сушата, която унищожи реколтата от пшеница

От Кристалина Илиева

Китай реши да увеличи производството на ориз, за да смекчи щетите, които нанесе сушата върху пшеничените насаждения.

По изчисления най-тежката суша за последните 60 години е засегнала широки части в Северен Китай. Правителството определи 1 млрд. долара (6.7 милиарда юана) за борба с проблема, който ООН определи като "много сериозен".

За да не допусне глад правителството начело с премиера Вен Цзябао реши да отклони част от общата сума, за да стимулира производството на ориз и плаща повече на фермерите за продукцията им. Официалното съобщение обаче не посочва каква част от 6.7-те милиарда юана ще бъде отделена за производителите на ориз в страната.

Част от средствата ще бъде похарчена, за да се отклони вода към засегнатите райони, тъй като очакванията за количествата дъждове в Северен Китай остават "устойчиво под нормалните за сезона нива". Големите реки продължават да пресъхват. През последните няколко месеца количествата дъждове са 85% по-малко от нормалното.

Китай поддържа политика на самозадоволяване на нуждите на вътрешния пазар от зърнени култури и ако Пекин реши да внася пшеница от чужбина, това би повлияло сериозно върху световните стокови пазари.

Водещи

Най-четени