Китай утроява инвестициите в авиацията 24.02 | 16:38

За следващите 5 години ще се построят 45 нови летища

От Елена Коцева

Китайското правителство има намерение в следващите 5 години да утрои инвестициите си в авиационния сектор.

Това включва построяването на нови 45 летища на цялата територия на страната, съобщават световните медии. Ако плановете бъдат реализирани летищата в страната след 5 години ще станат 220.

Инвестициите ще възлизат на 1.5 трилиона юана или 227.3 милиарда долара.

Според плановете за развитие на авиационния сектор в Китай към 2015 година ще летят 4500 лайнера. Към момента компаниите оперират с флот от 2600 самолета, коментира агенция "Синхуа".

130 от 175 от китайските летища работят на загуба, но правителството ги поддържа, тъй като инфраструктурата подпомага увеличаването на Брутния вътрешен продукт и оказва особено благотворно влияние на провинциите.

Авиационният сектор подпомага развитието на селското стопанство, тъй като продукцията може да бъде изпращана към по-далечни пазари.

Авиопазарът в Китай е един от най-бързо развиващите се в света, като доставя 10% от БВП ежегодно, а индиректно влияе на увеличаването на стандарта на живот на китайците.
Очакванията са в следващото десетилетие вътрешните линии и превози на Китай да надминат показателите на Северна Америка.

iNews припомня, че според данните от края на миналата година китайската икономика е изпреварила японската като втора най-голяма в света. 

Водещи

Най-четени