Китай ще инвестира милиарди във високи технологии 03.02 | 19:34

Втората в света икономика иска да се отърси от образа на производител на евтини стоки

От Кристалина Илиева

Китай планира да вложи 1.5 трилиона долара в развитието на 7 ключови индустрии, които да изтрият образа на втората световна икономика като доставчик на евтини стоки. Основният фокус сред тях ще бъдат ядрената енергия и високоскоростните железници, съобщи Planetark.

Освен това най-многолюдната страна в света ще започне производството на оборудване за самолети, алтернативна енергия, зелени автомобили и ново поколение екологични материали. От Пекин заявиха, че ще заложат основно на модерни технологии, които пазят околната среда, биотехнологии и информационни технологии от най-ново поколение.

Сумата от 1.5 трилиона долара все още не е одобрена официално от Конгреса на Народната партия, но ако това стане ще бъде заложена в 5-годишния план за развитие на Китай от 2011 до 2015 г. Тази сума се развява на около 5% от годишния БВП на страната и някои анализатори са скептични относно мащабите ѝ, но тя е сигурна индикация за решителността на правителството да направи структурна промяна в китайската икономика.

Високоскоростната железница на Китай се развива доста бързо през последното десетилетие и със своите 8358 километра се превърна в най-дългата железница в света. Правителството възнамерява да вложи още 4 трилиона юана (61 милиарда долара) в този транспорт до 2015 година.

В момента капацитетът на китайската държава в ядрената енергия е едва 10.8 гигавата. Официалният таргет на правителството е да се достигнат 40 гигавата до 2020 година, но последни коментари от властите сочат, че тази цел ще бъде повишена до 80 гигавата за същия период.

Водещи

Най-четени