Китайската икономика се намира в нестабилна фаза 11.06 | 10:32

Движението на някои икономически показатели в Китай тревожи пазарите

От Ивайло Ачев

Три основни икономически показатели в Китай – промишленото производство, търговията на дребно и инфлацията – отчетоха по-малък растеж от очакваното през месец май и по този начин оправдаха решението от миналата седмица на Китайската народна банка да свали основната си лихва, предаде Reuters.

На годишна база през май китайското промишлено производство бележи ръст от 9,6%. Това е под очакванията на повечето анализатори и засилва опасенията, че китайската икономика е изправена пред криза, невиждана от години.

Същевременно увеличението в обема на търговията на дребно на вътрешния пазар на годишна база също не е в рамките на очакваното. За сметка на това обаче вносът и износът на стоки и услуги далеч надхвърлят прогнозите. През май, на годишна база, китайският износ се е увеличил с 15,3%, а вносът – с 12,7%. За сравнение през април имаше увеличение на износа от 4,9%, а на вноса – от 0,3%. Това означава търговски излишък от 18,7 млрд. долара, който е най-големият за Китай от януари насам.

Целта на Пекин през тази година е да има среден ръст на износа от около 10% - затова и резките амплитуди в последните два месеца са леко притеснителни.

Междувременно инфлацията в Китай достигна 3%, което е далеч под границата от 4%, определена от Китайската народна банка за здравословна. Именно това доведе до свалянето на лихвените нива през миналата седмица, което доведе до лихва от 6,31% за едногодишните заеми и 3,25% за едногодишните депозити.

През тази година растежът на китайската икономика ще е около 8,2% - най-ниското ниво от 1999 година насам, сочи проучване на Reuters. Поставената в началото на годината цел обаче е за 7,5%.

Водещи

Най-четени