Китайските авиолинии летят с Boeing 08.03 | 20:14

Американският самолетен гигант сключи сделки за няколко милиарда долара

От Елена Коцева

Американският самолетен производител Boeing сключи серия сделки с няколко китайски авиолинии на стойност няколко милиарда долара.

Договорите с китайските авиолинии ще подпомогнат американската компания в производството на новото поколение пътнически лайнери и ще реши проблемите на Boeing с проблемния Dreamliner.

От компанията обявиха, че по договора с Hong Kong Airlines ще произведат 38 самолета на стойност 8.5 милиарда долара. В момента хонконгската авиокомпания има само 18 самолета, които обслужват маршрути до Азия и Русия.

Държавните авиолинии Air China са поръчали 5 самолета на Boeing от новата линия разширени пътнически самолети 747-8 Intercontinental.

Националният китайски превозвач е едва третата компания, която купува машини от този модел след Lufthansa и Korean Air. От Air China заявиха, че ще използват по-големият капацитет на Boeing 747-8 за полети до Северна Америка.

Китай планира да инвестира 230 милиарда долара в авиацията си през следващите 5 години, за да задоволи нарастващото търсене. Страната планира да разшири авиопарка си до 4500 самолета през 2015 година от сегашните 2600 машини и да увеличи пътническите летища до 220 от настоящите 175.

China Southern Airlines, най-голямата китайска авиокомпания, е единственият превозвач в страната, който купи самолети от Airbus. Компанията е поръчала 5 самолета от модела A380, които ще бъдат доставени до края на годината.

Водещи

Най-четени