Boeing представи нов модел на 747-8 16.02 | 12:50

Новият Джъмбо Джет ще конкурира модела А380 на Airbus

От Георги Георгиев

Американският самолетостроител Boeing представи последната версия от серията си 747-8, съобщи БиБиСи.

Междуконтиненталния Джъмбо Джет ще разполага 467 места, което е с 51 повече от сегашния модел 747, като при това ще бъде по-икономичен, информират от компанията-производител.

Засега обаче от Boeing са получили едва 33 поръчки за пътническата версия на новия самолет, които са дошли от германския превозвач Lufthansa и от корейските авиолинии. От товарната версия 747-8 са поръчани 74 бройки, които вече изпълняват редовни полети.

Новият пътнически самолет бе представен пред тълпа от 10 хиляди служители на Boeing, техните семейства и гости в същия хангар, от който е излязъл първият модел 747 през далечната 1968 г. До спирането на производството му миналата година, от легендарния модел са продадени общо 1400 бройки.

Сред отличителните характеристики на новия междуконтиненталния Boeing са изцяло нови крила, опашка, по-остра форма на носа, както и нови двигатели и изцяло обновена пилотска кабина.

Въпреки че превозва по-малко пътници от конкурентния модел Airbus A380, моделът 747-8 ще бъде най-дългият въздушен лайнер в света.

От Boeing се надяват да получат и поръчка от най-високо ниво в САЩ и в даден момент две от новите машини да заместят сега използваните президентски самолети Air Force One.

Мнозина анализатори обаче са на мнение, че днешните превозвачи са заинтересовани повече от по-малки и широки самолети като 787 и Airbus A350, които са проектирани така, че да маневрират по-лесно по претоварените летища и да оставят пътниците възможно по-близо да крайната им цел.

Водещи

Най-четени