Китайците ще ни правят не само мартениците, но и киселото мляко 25.03 | 13:00

Инвеститори от Китай искат да го произвеждат в азиатската страна

От Елица Елефтерова

В близко бъдеще може българското кисело мляко да се произвежда в Китай. Голяма фирма от азиатския мегаполис Шънджън проучва родния пазар и възможностите да организира производство на млечния продукт на своя почва. Това съобщи Джан Сян Дзие на проведения вчера в Пловдив българо-китайски бизнес форум.

"До този момент в Китай няма компания, която да произвежда истинско българско кисело мляко и това предоставя много добри възможности за навлизане в пазара. Българската "Лактобактерикус булгарикус” за производство на кисело мляко, е най-известна в целия свят, твърди той, цитиран от в. "Монитор”.

По думите му бактериите от другите държави не са толкова чисти и не постигат същия резултат. В същото време вкусът на българското кисело мляко е изключително хубав, посочва Дзие. Той разказва, че търсенето на българско кисело мляко в Китай е огромно, а интересът към родното биопроизводство се увеличава.

Холдингът представи вчера възможностите на своите над 30 фирми, чиято дейност е в областта на млекопроизводството и хранителната индустрия, инвестициите в производствени мощности, фармация и екотуризъм, както и недвижими имоти.

Кметът на 16-милионния мегаполис Шънджън Цин Ксу пък заяви, че в Китай има интерес за внос на български селскостопански и биопродукти, пресни български плодове, зеленчуци, царевица, вино, пчелен мед, както и към розовото масло.

Компании от Шънджън от автомобилостроенето и резервните части за коли, генетиката, биофармацията и медицинската апаратура, високите IT технологии имат интерес да инвестират в икономическите зони край Пловдив, стана ясно още на форума. В рамките му китайски и български фирми подписаха седем споразумения за общи бизнес инициативи и сътрудничество в различни области.

Водещи

Най-четени