Кои професии ще са най-харчени през 2014 г. 30.12 | 13:18

Владеенето на чужди езици е задължително, ако си търсите работа

От Елица Елефтерова

През 2013 година много предприемачи отчитаха недостиг на кадри и квалифицирана работна ръка в страната. През идващата 2014 година обаче прогнозите са много по-оптимистични. Очакват се нови инвеститори, които ще направя по-динамичен пазара на труда.

През следващата година най-много свободни позиции ще има в сектора за изнесени услуги. Годишно този сектор генерира около 2000 свободни работни места. През следващите три години се очаква инвестициите в този сектор да се увеличават, твърдят експерти.

Владеенето на чужди езици, според експертите, ще бъде едно от най-търсените качества за наемане на нов служител у нас, съобщава БНТ.

През следващата година ИТ специалистите ще бъдат отново най-търсената работна ръка. Инженери, финансисти и оператори в производството също с лекота ще могат да си намират работа, защото точно такива специалисти ще бъдат сред най-търсените.

Административни позиции като офис мениджъри, секретари и рецепционисти също са на челно място в класациите.

През следващата година се очакват инвестиции и в нови производствени мощности, а интересът към селското стопанство се увеличава. В този бранш се търсят агрономи и образовани хора, които да работят.

Селскостопанският сектор се очертава като една от сферите в икономиката ни, които тепърва предстои да се развиват усилено и съответно да се търсят кадри за там. 

Водещи

Най-четени