Кои са най-богатите области в страната 14.11 | 20:30

Представени са и резултатите от направената "клъстеризация" на областите у нас

От Елица Елефтерова

За втора поредна година Институтът за пазарна икономика (ИПИ) изготви актуални социално-икономически профили на 28-те области в страната.

Профилите показват състоянието и развитието на областите на базата на 58 показателя, обединени в осем категории – икономика, инфраструктура, данъци и администрация, демография, образование, здравеопазване, околна среда и социална среда.

Изследването тази година дава отговор на въпроса какво прави едни области богати и бързо развиващи се, а други – бедни и изоставащи.

Единият от анализите е посветен на факторите за икономически растеж в областите на България. Представени са и резултатите от направената "клъстеризация” на областите, която цели да открои сходствата и различията в състоянието и развитието им.

Възстановяването от икономическата криза все още продължава с различни темпове в отделните области, отчитат анализаторите от ИПИ.

Разходите за дълготрайни материални активи, като основен показател за инвестиции, макар и да се повишават в повечето области през 2011 г., почти без изключение не могат да достигнат размерите си отпреди кризата.

Защо едни области са богати, а други – не, може да разберете в Econ.bg.

Най-четени