Кой е крив за бавенето при енергийния пазар? 25.01 | 15:38

Брюксел ни смъмри, МИЕТ и ДКЕВР си прехвърлят отговорността

От Ралица Стоянова

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) пуснаха офицално становище във връзка с  вчерашното съобщение на Европейската комисия относно непълното  транспониране  на правилата за вътрешен енергиен пазар, за което ни грози глоба от почти 17 хил. евро на ден

След приемане на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката на 3 юли 2012 г., той е нотифициран пред ЕК и в базата данни на Европейския съюз. Съгласно закона в срок от една година трябва да се приемат и подзаконовите нормативни актове, обясняват от ведомството. 

МИЕТ е изпратило три писма (на 15 август 2012 г., 3 октомври 2012 г. и 4 януари 2013 г.) до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, в които е заявило, че комисията трябва да ускори максимално процедурата по приемането на документите, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, защото страната ни е заплашена от наказателна процедура от ЕК.

Това са Наредби за изменение на наредбите за регулиране на цените на електрическа енергия и природния газ, Наредба за изменение на наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката и правила за достъп до газопреносната и газоразпределителната мрежи, обясняват от министерството. 

В МИЕТ е получен отговор  само на едно от тях. На 17 септември 2012 г. председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев е уведомил министерството, че в срок до 31 декември 2012 г. ще бъдат разработени  и приети следните подзаконови административни  актове:

  • Наредба за лицензиране на дейностите в енергетиката
  • Наредба за регулиране на цените на природния газ
  • Наредба за регулиране на цените на електрическа енергия
  • Правила за предоставяне на достъп до газопреносната и газоразпределителната мрежа и съоръженията за съхранение на природен газ

Сезирането  на Съда на ЕС от ЕК се отнася само до непълното транспониране на правилата за вътрешния  енергиен пазар. Това не касае отделянето на ЕСО от НЕК, което се осъществява в момента, уточняват от енергийното министерство. 

По-рано днес председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев обясни, че ЕК едва ли ще ни осъди за енергийния пазар. Той посочи, че крайният срок за изготвяне на наредбите е средата на юли.

Водещи

Най-четени