Който си купува Коледата онлайн, губи повече, отколкото предполага 03.12 | 12:49

Традиционната търговия остава в историята и това вреди на САЩ

От Филипа Тодева

Усещате ли вече празничното настроение? Наближават Коледните и Новогодишните празници и милиони американци обръщат взор към офертите за подаръци. Huffington Post пише, че над 50% от населението на САЩ ще пазаруват онлайн за празниците.

По традиция предстоящите покупки ще ударят силно джоба на милионите жители на Америка, които са изкушени от офертите за пазаруване.

Тази Коледа обаче ще бъде по-добра за онлайн търговията на дребно. Макар Amazon да е основният онлайн портал за пазаруване този сезон, традиционните търговци на дребно се пренасочват към онлайн търговията с все повече сила. Онлайн продажбите са се увеличили с почти 20% през изминалата година, а темпото предстои да се покачва.

Американците получават страхотни онлайн оферти и харесват това удобство. Но има скрита цена. Разцветът на онлайн търговията ще удари силно традиционните продажби "лице в лице".

През миналото лято Amazon съобщи, че ще добави близо 5 000 нови работни места към 20-те хиляди, които вече са създадени. Но те няма да смекчат ефекта от отстраняването на стотиците хиляди малки търговци.

За да оценим ефекта от тази пазарна ситуация, трябва да знаем, че професията на дребния търговец беше в разцвета си до рецесията през 2009 година. Всички анализи сочат, че, когато онлайн търговията вземе превес над традиционната, същите тези, американци, които сега пазаруват с един клик, ще се окажат от губещата страна.

Водещи

Най-четени