Колбасите може да поскъпнат с 15% 27.09 | 12:24

Причината са по-високите цени на фуражите. Найденов обаче не предвижда поскъпване на хляба

От Ралица Стоянова

Колбасите могат да поскъпнат с 15% заради поскъпването на фуражите. Това заяви председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил по време на първия земеделски бизнес форум, който се проведе днес.

Не знам дали обаче някой може да си го позволи, допълни той.

Поскъпването на фуражите ще се отрази на цените на месните продукти, съгласи се министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Вероятно ще поскъпнат и колбасите, но не мога да прогнозирам с колко, каза той. Същото се отнася и за млечните продукти. Животновъдите, месо и млекопреработвателите са изправени пред фалити заради скъпите фуражи.

Сериозно поскъпване на продуктите обаче не може да има, защото потребелението е свито и едва ли хората могат да поемат по-високи цени, успокои министърът.

По отношение на цената на хляба Найденов коментира, че няма основания за поскъпване, тъй като на американския пазар пшеницата е поевтиняла с 8-10% и вече е 319 долара за тон.

Той заяви, че е поставил въпроса и в Брюксел на последното заседание на Съвета на министрите по земеделие. България и още пет страни са притиснати от запасите на фуражи в ЕС заради сушата. Другите засегнати държави са Унгария, Словения, Португалия и Италия, освен това и от високите цени на суровините.

С между 7 и 15% са се увеличили в последните три месеца цените на основни стоки като олио, брашно, яйца, пилешко и свинско месо. Това съобщи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСТБ) Едуард Стойчев преди няколко дни. Цените на тези продукти обаче вече са стабилизирани и се очаква в следващите месеци те да останат на настоящите си нива или леко да се понижат, прогнозира той.

Водещи

Най-четени