Колко струва ученикът вкъщи? 17.09 | 15:18

25% от хората са склонни да отделят до 100 лева, 6% - до 1000 лева

От Ралица Стоянова

25% от хората са склонни да отделят до 100 лева за старта на новата учебна години, сочи анкетата на iNews "Как ще се отрази на бюджета ви старта на новата учебна година?"

9,5% отговарят, че са купили на детето си айфон или айпод. 6% са отделили 1000 лева, за да подготвят наследника си за първия учебен ден. 32,6% заявяват, че нямат финансова възможност да отделят средства за ученика вкъщи, а 26,9% заявяват, че нямат ученик вкъщи.

Що се отнася до разходите около един първокласник, Econ.bg прави свое проучване. Според изследването  за учебни пособия родителите отделят близо 55 лева.

Списъкът започва с тетрадки и химикали, минава през чертожни материали и завършва с несесер. Раницата за малчугана струва средно 50 лева. За дрехи (без униформа) родителите отделят по 245 лева.

В графата "Други разходи” влизат учебни помагала, застраховки, спонсорство, почерпка за децата и др. Средно тя е около 50 лв. за ученик, като понякога включва цената и на униформата. Тук попадат още кутия за храна на детето и пластмасово шише за вода, както и портмоне (около 10 лева).

Сред задължителните разходи попада и букет за учителката, който струва средно 15 лева.

Да имаш ученик вкъщи е разход, но преди всички голяма радост. Честит първи учебен ден на всички ученици и техните родители.

Водещи

Най-четени