Сергей Игнатов: Никой не е по-голям от своя учител 17.09 | 11:25

С 60-80 млн. лв. повече ще се заложат в бюджет 2013 за средното образование

От Ивелина Георгиева

С 60-80 млн. лв. повече ще се заложат в бюджет 2013 за средното образование. Това каза министърът на образованието Сергей Игнатов преди официалното откриване на новата учебна година във Втора английска гимназия "Томас Джеферсън".

Той подчерта, че тези 60-80 млн. лв. са минималното увеличение, което се очаква. В новия бюджет ще бъде заложена сума, водеща до увеличението на стандарта за издръжка, която ще позволи да се промени наредбата за минималната учителска заплата, съгласно Колективния трудов договор.

"Засега сме оптимисти, тъй като очакваме да имаме много по-добър бюджет за образованието през следващата година", поясни още Игнатов. До 12 септември в 169 училища са приключили ремонтните дейности. Някои ще довършват сега през почивните дни, но всички училищата отварят врати днес и учениците ще имат занимавания, увери образователният министър.

По време на официалното откриване той приветства всички учители и ученици и пожела много щастлива и емоционална година на всички.

"Аз съм убеден, че през учебната година ще успеете да реализирате всички емоционални взривове, които започват от днес", обърна се към учениците образователният министър.

Той пожела още много любов и всяка стъпка на учениците да бъде съпътствана в това, че българският учител заслужава изключително голямо уважение. "Светът е устроен така, че учителят е този, който пренася в резюме и концентриран вид цялото знание за сътворение свята на учениците".

Министър Игнатов направи препратка с Евангелието, като посочи, че в него е казано, че "никой не е по-голям от своя учител".

"Най-висшето, което един човек може да постигне, е да достигне равнището на своя учител", продължи Игнатов. "Ако се посвети на тази професия, трябва да знае, че това е служба, в която се пренасят ценностите на цивилизацията през вековете".

На откриването във Втора английска гимназия присъстваше и принцесата на Холандия Лаурентин ван Оранйе и холандският посланик у нас Ван Кестерен.

Холандската принцеса се обърна с думите, че се надява някой ден и учениците да станат учители и най-важното, което е научила в живота, е да следва своите мечти, като пожела същото на децата. Тя заяви, че отново преживява своите ученически години и би искала да застане от страната на учениците, а не от страната на говорещите.

Директорът на Втората английска гимназия Емилия Лазарова поздрави възпитаниците си, като им каза, че всяко начало е повод за надежди, пожелания и късмет. Тя ги увери, че късметът вече го имат, защото учат в най-желаното училище в София и страната.

Водещи

Най-четени