Комерсант: "Газпром" губи България 07.07 | 11:00

След Хърватия и България смята значително да съкрати вноса на руски газ

От Елена Коцева

"Газпром" е на път да загуби още един потребител в Европа – България.

След Хърватия*, и България смята значително да съкрати вноса на руски газ, пише "Комерсант". Според изданието съкращаването на доставките ще бъде направено в обема от  настоящите 2 млрд кубически метра до 500 хиляди, което е значително – четири пъти.

България се надява да компенсира по-малките доставки благодарение на собствен добив, контракти с Гурция, а също и разработка на шистов газ – в чийто перспективи "Газпром” не вярва.

Изданието цитира министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.
Според министър Трайков, българското правителство възнамерява да се откаже от дългосрочните договори с "Газпром" в близките две-три години, посочва "Комерсант”.

От "Газпром" не коментират изявленията на Трайков, но според анализатор, цитиран от "Комерсант", те са опит за натиск върху Москва.

Българските власти трябва на първо място да развиват конкуренцията на вътрешния си пазар - в противен случай цените ще останат високи, твърди експертът Михаил Корчьомкин от "Ийст Юръпиън Газ Аналисис".

iNews припомня, че намерения за собствен добив до този момент са изразени за района на Ловеч, разработвано от Direct Petroleum, и разработването на шистов газ край Нови пазар.
Проектът в Нови Пазар заинтересува американската Chevron, която заяви готовност да вложи в разработката 30 милиона евро.

Според очакванията на министъра находището се оценява на 10 милиарда кубически метра и до две години от там може да се добиват по 1 млрд. кубически метра годишно.
Освен това в плановете на България е и изграждането на газопровод с Турция, откъдето може да се доставя по 1 млрд. кубически метра газ от Аезрбаджан и то още през 2012 година, добавя "Комерсант”, като изданието подчертава, че това са плановете извън намеренията на Европа да изгради "Набуко” – газопровод, който свързва континента с Азия, като игнорира Русия.

Това не е първата заявка на българските власти за намеренията им да съкратят дългосрочно вноса на руски газ.

*Хърватия от тази година прекрати договорните си отношения с "Газпром”, от който до този момент се снабдяваше с 1 млрд. кубически метра годишно природен газ. Хърватия се договори с италианската ENI за доставка по 750 милиона кубически метра годишно за период то три години.

Водещи