Газопроводът „Южен поток” не е приоритет за ЕС 25.05 | 19:55

Енергийният еврокомисар отказа да даде поръчителството на ЕК за газовия проект

От Георги Георгиев

Европейската комисия днес попари амбициите на проекта "Южен поток”, иницииран от руската компания "Газпром” с отказа си да го фаворизира пред останалите проекти, предаде агенция "Фокус”.

Една от основните цели на "Южен поток” заобикалянето на Украйна по пътя на руския газ към Европа.

Днес еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер се срещна с министъра на енергетиката на Русия Сергей Шматко, ръководителя на "Газпром” Алексей Миллер, генералният директор на компанията "Южен поток” Марсел Крамер, и с директорите на концерните "Ени” и BASF.

"Южен поток” е търговски проект. Нямаме нужда от субсидии, а просто от признание като един от проектите на ЕС за доставка на газ”, заяви Марсел Крамер в Брюксел.

От своя страна еврокомисарят Йотингер заяви: "Вие не сте ни приоритет”, като по този начин отказа да даде поръчителството на ЕК за проекта, чиято цел според него е политическа.

Йотингер подчерта: "Дойдохме да ви изслушаме и да разберем повече”. Еврокомисарят обаче припомни изискването на ЕС да се спазват правилата на европейския пазар, отвореността към конкуренцията, изискването за прозрачност, както и необходимостта на ЕС да разнообразява източниците си на газови доставки и маршрутите за преноса на газ.

Йотингер не се поколеба да напусне залата, докато директорът на "Ени” отправяше призив към ЕК да не налага твърде строги правила пред строежа на тръбопровода.

Повече по темата четете тук.

Водещи