Конкурентоспособността на промишлеността ще изведе икономиката на ЕС напред 16.10 | 11:10

България е страната с най-ниска производителност на труда в ЕС

От Деляна Петкова

Икономическото възстановяване на ЕС от кризата е сравнително бавно и все още е нестабилно, се казва в последния доклад на Европейската комисия (ЕК). И това се изразява с усещането за влошаване на състоянието на цялата европейска икономиката.

Налице ясно изразени рискове за отрицателно развитие, произтичащи от финансовите пазари, повишаването на цените на енергията и суровините, както и от необходимостта от бюджетна консолидация. В същото време обаче  промишлеността на ЕС е в добро състояние и тя би могла да върне европейската икономика по пътя на растежа.

Сред държавите-членки се наблюдават съществени различия - средната производителност на труда в сферата на производството варира от почти 125 % брутна добавена стойност на заето лице в Ирландия до под 20 % — в България.

Делът на иновативните предприятия също варира в широки граници - от 80% в Германия до 25% в Латвия. По отношение на предоставянето на благоприятни условия за развитие на бизнес Финландия се нарежда на първа позиция, а Италия — на последна.

По тази причина и държавите-членки трябва бързо да приложат политики за постигане на конкурентни нива, които да са съвместими с участието в еврозоната и вътрешния пазар, допълват от ЕК.

Това изисква от държавите-членки ясни и координирани политики в сферите на промишлеността и малките и средни предприятия. За тази цел Комисията е готова да насърчава и наблюдава структурните подобрения, тъй като е налице спешна нужда от възстановяване на растежа на европейската икономика.

Водещи

Най-четени