Кредит за жилище на търг - възможно на теория, липсва на практика 31.05 | 15:25

Схемата по отпускане на заема е проста, но рискова и за клиента, и за банката заради процедурата за обжалване на публичните търгове в България, която понякога се точи с месеци

От Миглена Иванова

В условия на криза, а и дори във времена, когато финансовото бреме не е тормозило толкова икономиката, банките у нас рядко са проявявали интерес към даване на кредит на клиент, който иска да си купи жилище на търг.

В сегашната ситуация някои български банки все пак проявяват интерес към кредитиране на платежоспособни клиенти – участници в търгове за имоти, стана ясно по време на практическия семинар "Търгове и имоти", организиран от Targ.bg. Според Албена Палпурина, консултант в сайт за обяви за търгове, досега само една банка е кредитирала подобна сделка, но средствата са отпуснати на клиент, добре познат на банката и ползващ се с доверие.

Схемата по отпускане на кредита е проста, но рискова и за клиента, и за банката заради процедурата за обжалване на публичните търгове в България, която понякога се точи с месеци. За купувача рискът е свързан с изплащането на кредит без да е влязъл във владение на имота, а за банката – да кредитира сделка, за която има съмнение, че ще се състои реално, стана ясно по време на дискусия от семинара.

Като цяло, клиентът трябва да получи предварително одобрение от банката, която му отпуска определена сума, с която заедно със самоучастието клиентът да се включи в търга. Подписва се и предварителен договор за кредит. Ако клиентът спечели търга, то банката в седемдневен срок превежда отпуснатата сума по сметката на съдебния изпълнител, а след издаването на постановлението за възлагане се учредява и ипотека върху имота.

По-големи възможности за финансиране на сделка с кредит имат участниците в частните търгове на имоти. Необходимо е банката първо да одобри клиента по доходи, а след това се отпуска и сумата, на базата на предварителната оценка на имота, обявен на търг, изготвена от експертен оценител. Ако банката пожелае, може да направи и собствена оценка на имота, поясни Антон Илиев, управител на консултантска компания.

Като цяло обаче частният търг е механизъм на пазарната икономика, затова е и по-малко познат като механизъм за продажба на имот. Схващането у нас е, че чрез търг обикновено се продават имоти на длъжници, но всъщност на търг може да се продадат всякакви имоти. Целта е да се постигне по-висока цена.

Заради кризата по-платежоспособните купувачи се насочиха към инвестиции в имоти и произведения на изкуството, закупени именно на частни търгове. През 2010 г. най-големите световни аукционни къщи обявиха рекордни продажби и отчетоха близо двоен ръст в приходите от инвеститори, търсещи изгодна инвестиция.

Повече информация по темата можете да прочетете тук.

Водещи

Най-четени