Ограничиха спекулациите в публичните търгове на имоти 01.06 | 15:41

Законови изменения предотвратяват покупката на нереално ниска цена

От Миглена Иванова

В края на 2010 г. са приети изменения в закона, според които участниците в търгове нямат право да оттеглят внесения задатък* до осъществяването на сделка. Това стана ясно по време на семинара "Търгове & Имоти”, организиран от Targ.bg.

Така ще бъдат ограничени спекулациите и практиката на фалшивите наддавачи.

Досега при публичните търгове схемата с фалшивите наддавачи беше следната: подава се едно нереално високо предложение и едно или повече значително по-ниски. "Печелившият” в последствие оттегляше предложението си, като по този начин имотът, обект на публична продан, отиваше при някоя от по-ниските оферти т.е. продаваше се на нереално ниска цена.

Сега обаче, ако спечелилият търга се откаже от сделка, той губи внесения задатък, а за печеливш се обявява следващият в списъка, подал най-висока оферта. Ако и той се откаже – също губи задатъка. Така – докато някой от участниците в търга, по реда им в списъка с предложенията, не купи имота. Едва тогава желаещите да оттеглят предложенията си могат да си изтеглят внесения задатък, както и да се обжалва самата процедура.

Всички изгубени от участниците в търга задатъци се ползват за удовлетворяване вземанията на взискателя.

Със законовите изменения е регламентирано още, че освен участниците в търга, и длъжникът няма как да стопира проданта с подаването на жалби. Длъжниците най-често обжалваха оценките на имотите. Сега те имат две формални основания за обжалване, при това – на фаза изготвено постановление за възлагане.

Повече по темата можете да прочетете тук.

* Терминът "задатък" има две допълващи се значения. Първо - задатък представлява вещ или парична сума, която се дава като доказателство за сключване на договор и като обезпечение на кредитора. Второ - задатък е акцесорното и реално (по правило) съглашение, с което страните уговарят предаването на вещта или на паричната сума.

Най-четени