Кредитните данни на КТБ излизат наяве 16.07 | 16:22

Решение на съда е дадено още преди дни, прокуратурата твърди, че го е получила днес

От iNews.bg

Кредитните данни в Корпоративна търговска банка (КТБ) излизат наяве. Софийският районен съд разреши тяхното разкриване. От прокуратурата не уточняват за чии банкови сметки точно става дума.

От прокуратурата твърдят, че още на 9 юли са поискали сваляне на банковата тайна и предоставяне на информация за движението по сметките на кредитополучателите в КТБ. В същото време обаче от съобщение на съда става ясно, че те са върнали отговор още на същия ден. Прокуратурата твърди, че едва днес го е получила, предаде БТА. Срокът за вземане на решение в такива случаи според законовата рамка е 24 часа.

Припомняме, че преди дни бившият премиер Иван Костов изрази съмнения, че прокуратурата е опорочила одита на КТБ.

"Какви досиета сте взели и на каква сума са кредитите в тези досиета? Аз подозирам, че сумата ще бъде близка до тези липсващи 3,5 млрд. лв.", коментира тогава той.

От своя страна централната банка обяви вчера (15 юли), че срокът на специален надзор за КТБ ще бъде в рамките на три месеца, а финансовата институция няма да бъде отворена на 21 юли.

За стабилизирането на банката пък кабинетът предлага да се емитира нов външен дълг.

"Има и допълнителна възможност за 2 млрд. лева държавна гаранция за Фонда за гарантиране на влоговете. Самият фонд също ще може да емитира дълг", обясни по-рано финансовият министър Петър Чобанов.

Водещи

Най-четени