Кристин Лагард е новият директор на МВФ 29.06 | 07:26

Тя заменя Доминик Строс-Кан, който бе обвинен в сексуално посегателство срещу камериерка в нюйоркски хотел

От Кремена Бедерева

Кристин Лагард бе избрана за нов управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), предадоха световните агенции, като се позоваха на изявление на МВФ.

55-годишната Лагард е първата жена, която ще заеме поста. 24-членният изпълнителен съвет на МВФ избра френския министър на икономиката, финансите и промишлеността с консенсус. Новият управляващ директор на фонда ще поеме поста на 5 юли с петгодишен мандат.

"Изпълнителният съвет (на МВФ) очаква от г-жа Лагард да води ефективно Международния валутен фонд като негов следващ управляващ директор", се посочва в текста, пише още БТА. Кристин Лагард ще замени своя сънародник Доминик Строс-Кан, който подаде оставка през май тази година, след като в Съединените щати му бяха повдигнати обвинения в сексуално посегателство срещу камериерка в нюйоркски хотел.

Единственият съперник на Лагард - управителят на централната банка на Мексико Агустин Карстенс, призна още преди няколко седмици, че е малко вероятно да спечели. Това стана, след като французойката си осигури подкрепата не само на Европа и САЩ, но и държави от Азия и Африка, и дори от "задния двор" на Карстенс - Латинска Америка.

Тя получи поддръжката на големите нововъзникващи пазарни икономики Китай, Русия и Бразилия. През 65-годишната си история МВФ винаги е бил оглавяван от европеец в съответствие с негласно споразумение между Европа и Съединените щати, които на свой ред посочват свой представител за президент на Световната банка.

Кристин Лагард ще трябва да оглави на момента съвместните усилия на Международния валутен фонд и Европейския съюз да спасят Гърция от банкрут. Тя, освен това ще трябва да има предвид нарастващия натиск от страна на нововъзникващите пазарни икономики за по-голяма тежест в управлението на МВФ.

Самата Лагард обеща в комюнике МВФ да продължи да служи на своите 187 страни членки със същата решимост и ангажираност. Преди това тя написа в Туитър, че избирането й за нов шеф на фонда е чест за нея и тя приема новината с радост. Лагард обеща да осигури приемственост на делото на своя предшественик на поста и сънародник Доминик Строс-Кан.

Водещи

Най-четени