Кристин Лагард може да бъде разследвана заради тъмна сделка 08.07 | 10:16

Френски съд решава дали има основание за разследване на управителя на МВФ

От Ивайло Ачев

Специализиран френски съд ще реши днес дали да позволи разследване на новия управител на МВФ Кристин Лагард и предполагаемата ѝ намеса в арбитраж за бизнес сделка на стойност 285 млн. евро, предаде Ройтерс.

Пикантността на случая се засилва от факта, че печеливш от сделката е известният със задкулисните си игри френски бизнесмен Бернар Тапи. Преди 17 години Тапи беше уличен в поддръжка на черна каса и корупционни схеми като президент на популярния френски футболен клуб "Олимпик Марсилия", който през 1993 г. стана и европейски клубен шампион.

Сделката, която привлече вниманието на френските власти, касае продажбата на дела на Бернар Тапи в Adidas през 90-те години на миналия век. През 2008 г. Тапи печели дело срещу консултанта по сделката Credit Lyonnais и получава обезщетение на стойност 285 млн. евро. Банката обаче е собственост на държавата, а подозренията са, че Лагард се е намесила в случая в полза на Тапи.

Засега не са открити доказателства, че Лагард се е облагодетелствала пряко от случая.

Бернар Тапи е известен и като голям приятел на настоящия френски президент Никола Саркози. През 2007 г. той подкрепи Саркози в борбата му за президентския пост.

В нарочно изявление Кристин Лагард поясни, че няма какво да крие по случая, дори и съдът да реши да бъде започнато разследване. Подобна процедура обаче със сигурност ще накърни реномето на новия управител на МВФ, коментират във Франция.

Водещи

Най-четени