Левон Хампарцумян: Не се подлъгвайте по исторически ниските лихви 03.12 | 10:45

Българите не са сред най-задлъжнелите нации, заяви банкерът

От iNews.bg

"Лихвите са исторически ниски. Това не бива да ни лъже, че можем да си позволим повече кредити. В момента, в който тръгне инфлацията, тези стимули, които се хвърлят на пазара, ще тръгнат нагоре, включително лихвите", предупреди главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян.

Причината лихвите да са толкова ниски е фактът, че те са обвързани с индексите ЮРИБОР и ЛИБОР, които са ниски в момента.

"Индексите ЮРИБОР и ЛИБОР днес са много ниски, но утре може и да не са", каза Хампарцумян пред Нова тв. 

Той се обяви категорично против БНБ да се намесва по какъвто и да е начин при определяне цената на кредита. "Най-добрият регулатор е пазарът", каза Хампарцумян.

Банкерът допълни, че българите не са сред най-задлъжнелите нации. Ако у нас кредитите представляват 40-50% от дохода, във Великобритания например процентът надхвърля 100.

Ниските лихви по депозитите той обясни с факта, че има голяма ликвидност, няма голямо търсене на кредити, фирмите са много предпазливи с взимането на кредитите, а потреблението на физическите лица е "леко затормозено", защото те не се чувстват сигурни, уверени да потребяват повече.

Аз също имам кредит, призна банкерът.

 

"Имам и сега кредит. Направих си една къща, която е с кредит от банката". 

Водещи

Най-четени