Лек спад в оборота на търговията на дребно през октомври 07.12 | 12:22

Това сочат предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт

От Кремена Бедерева

През октомври 2012 г. оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети по съпоставими цени намалява с 0.4% спрямо предходния месец.

Това сочат предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ). Същевременно спрямо същия месец на миналата година показателят намалява с 4,3 на сто, сочат календарно изгладените данни на статистика.

Оборотът през октомври 2012 г. спрямо предходния месец нараства в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2.7%. Същевременно по-съществено намаление е регистрирано в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 2.4%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1.9%, в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 1.3%, и в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 1.2%. 

Спрямо същия месец на 2011 г. оборотът нараства в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 14%, и в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 4.2%.

Спад е регистриран в: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 16.1%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 12.3%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 9.8%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 4.4%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 3.7%, търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 2.4%.

Водещи

Най-четени