Либерализацията на тютюневия сектор е вече факт 08.03 | 10:55

Измененията в Закона за тютюна и тютюневите изделия са обнародвани в Държавен вестник. Отпадат редица забрани, свързани с изкупуването на тютюна

От Миглена Иванова

Либерализацията на тютюневия пазар е вече факт - измененията в Закона за тютюна и тютюневите изделия бяха обнародвани в Държавен вестник.

Според тях отпада чл. 11 от нормативния акт, с който се регламентираха лицата, имащи право да участват в изкупната кампания на тютюна.

Преди гласуването на законодателните промени право да изкупуват произведения от стопаните тютюн имаха само лицата, които извършват промишлена обработка на тютюна, получили разрешение от Министерския съвет и в съответствие с предоставената им квота.

В същия чл. 11 бяха регламентирани още и авансовите плащания за производителите и сроковете за изкупуване на произведената продукция.

С измененията в Закона за тютюна и тютюневите изделия отпада забраната за продажба на изсушен и "производителски манипулиран" тютюн. Отпада и забраната промишлената обработка на суров тютюн да се осъществява в страната.

Вече са премахнати и точките в закона, които регламентираха санкции за лицата, договорили, но не изкупили договорените количества тютюни в срок, лицата, които не са изплатили изкупените тютюни в срок, както и за лицата, които са направили заявка за участие в изкупната кампания, но не са сключвали договори за изкупуване на заявените количества.

Припомняме ви, че заради недоволството на тютюнопроизводители от тазгодишната изкупна кампания беше сформирана група от независими експерти. Те трябваше да изготвят доклад за извършената дейност, проверките и установените нередности и да го представят на министъра на земеделието и храните в началото на март.

Все още обаче от министерството не са оповестили резултатите от наблюдението.

Най-четени