Тютюнопроизводителите си искат 70-те млн. лв. сега 16.04 | 13:14

Стопаните искат сумата, за да си покрият задълженията към хазната

От Елена Коцева

70 милиона лева от националните доплащания да им бъдат изплатени през месец май. За това настояват тютюнопроизводителите от страната.

В момента се подготвя нов национален протест на тютюнопроизводителите. По думите на Асен Кичуков, бивш председател на Националното сдружение на тютюнопроизводителите в България, той ще се състои в София на 20 април, съобщава радио "Фокус".

Останалите 70 милиона лева от цялата сума производителите ще настояват да им се изплатят през август, след актуализирането на бюджета.

По думите на Кичуков най-добре е държавата да си прихване данъците и задълженията от първия транш средства. Но тези пари следва да се получат, тъй като около 60% от тютюнопроизводителите имат задължения и няма как да ги погасят.

Един от казусите, който подтиква протестите е, че тютюнопроизводители, които дължат данъци и осигуровки на държавата, няма да получат финансова помощ.

Тютюнопроизводителите са решили на Консултативен съвет в края на седмицата да поискат един по-дълъг период за изготвянето на стратегията за развитие на отрасъла.

Стратегия не се прави за 10 дни, каза Кичуков, като увери, че вече е положена основата й. Необходими са обаче поне още 2-3 месеца за довършване на работата.

iNews припомня, че размерът на държавните помощи за тютюнопроизводителите за двете години (2011 и 2012 г.) е общо 140 млн. лева.

За тази година са предвидени 70 млн. лева, които ще се изплатят през втората половина на годината.

Преди време министър Найденов увери, че правителството прави всичко възможно поне половината от тях - 35 млн. лева, да бъдат изплатени още през първото полугодие.

Миналата година бе белязана от протести и на тютюнопроизводители. Тази година също няколко пъти те се събраха, за да поискат изплащане на субсидиите, както и запазване на производството.
Според  договореностите с ЕС страната ни ще спре да изплаща субсидии на тютюнопроизводители тази година.

Водещи

Най-четени