Листните зеленчуци - фраш от нитрати и бактерии 25.04 | 13:59
Нитрати има в 17% от салатите, колиформи в - 89% и Escherichia сoli в 61%

Изследване на Асоциация "Активни потребители" за замърсяване на листните зеленчуци, продавани в България, установи наличие на нитрати в 17%, колиформи в 89% и Escherichia сoli в 61% от салатите, съобщи investor.bg.
Асоциацията е направила изследването, като е закупила 18 продукта от няколко големи търговски вериги и четири общински пазара: салати, включително "Айсберг", и зелен лук. Зеленчуците са били в пликове и доставени същия ден в лаборатория.
Tри от изследваните марули са били с измерено количество на нитрати от 5 гр/кг. Това е малко над максимално допустимото и не представлява сериозен риск за здравето на потребителите. Въпреки това наличието на наднормени нитрати не трябва да се пренебрегва, казват от асоциацията.
При 16 продукта (89%) се откриват колиформи. При 11 (61%) се установяват и E. сoli . Всички зеленчуци с E. сoli са замърсени и с колиформи. В единствената салата тип "Айсберг", която се продава в цяла опаковка, не се откриват бактерии.
Резултатът е тревожен и показва, че пресните листни зеленчуци, независимо от обектите, в които се продават, са с висока честота на замърсяване с бактерии. Източник на колиформите обикновено е почвата и поливната вода.
Присъствието им в марулите вероятно е вследствие на лошото почистване и недостатъчното измиване. За разлика от колиформите, източник на E. сoli е фекално замърсяване. То може да стане от внасяне на органична тор, манипулации със замърсено оборудване, източник може да е персоналът или пък неправилно съхранение.
От Асоциация "Активни потребители" препоръчват:
Не купувайте зеленчуци със загнили или със силно избелели, изсъхнали или нахапани листа;
Избягвайте марулите, зацапани с пръст. Това най-малкото е свидетелство за немарливост;
Измивайте листните зеленчуци с течаща вода листо по листо;
Отстранявайте всички видими следи от почвени частици, хранителен субстрат и насекомите, които понякога се крият между листата;
Освен измиването салатите може да бъдат накисвани в питейна вода. Така се отмиват част от нитратите и бактериите. За по-добър ефект към водата може да добавяте киселина – оцет или лимонов сок. Те подкиселяват средата и убиват повечето бактерии и вируси;
Водещи
-
До какво води недостигът на витамин Д и как да си го набавим
Витаминът участва в множество жизненоважни процеси
12.04 | 12:00
-
Пореден протест в София и Телиш срещу войната по пътищата
Те са под наслов: „България няма деца за убиване!“
12.04 | 11:40
-
Мариан Бачев: Културата ще загуби пари по ПВУ
Ресорният министър обаче не се нае да каже прогнозна сума
12.04 | 11:20
Най-четени
-
Лазаровден е! Какво повелява традицията, а какво е забранено?
Вижте какви са и поверията за този ден
12.04 | 09:00
-
Почина канадският режисьор с български корени Тед Кочев
Негово дело е лентата "Рамбо: Първа кръв"
12.04 | 10:40
-
Протестиращи в Бургас искат летището да работи кръглогодишно
От своя страна кметът Димитър Николов отбеляза, че извън сезона има само един полет - до...
12.04 | 10:20
-
Ветровита и дъждовна събота
12.04 | 09:15