Листните зеленчуци - фраш от нитрати и бактерии 25.04 | 13:59
Нитрати има в 17% от салатите, колиформи в - 89% и Escherichia сoli в 61%

Изследване на Асоциация "Активни потребители" за замърсяване на листните зеленчуци, продавани в България, установи наличие на нитрати в 17%, колиформи в 89% и Escherichia сoli в 61% от салатите, съобщи investor.bg.
Асоциацията е направила изследването, като е закупила 18 продукта от няколко големи търговски вериги и четири общински пазара: салати, включително "Айсберг", и зелен лук. Зеленчуците са били в пликове и доставени същия ден в лаборатория.
Tри от изследваните марули са били с измерено количество на нитрати от 5 гр/кг. Това е малко над максимално допустимото и не представлява сериозен риск за здравето на потребителите. Въпреки това наличието на наднормени нитрати не трябва да се пренебрегва, казват от асоциацията.
При 16 продукта (89%) се откриват колиформи. При 11 (61%) се установяват и E. сoli . Всички зеленчуци с E. сoli са замърсени и с колиформи. В единствената салата тип "Айсберг", която се продава в цяла опаковка, не се откриват бактерии.
Резултатът е тревожен и показва, че пресните листни зеленчуци, независимо от обектите, в които се продават, са с висока честота на замърсяване с бактерии. Източник на колиформите обикновено е почвата и поливната вода.
Присъствието им в марулите вероятно е вследствие на лошото почистване и недостатъчното измиване. За разлика от колиформите, източник на E. сoli е фекално замърсяване. То може да стане от внасяне на органична тор, манипулации със замърсено оборудване, източник може да е персоналът или пък неправилно съхранение.
От Асоциация "Активни потребители" препоръчват:
Не купувайте зеленчуци със загнили или със силно избелели, изсъхнали или нахапани листа;
Избягвайте марулите, зацапани с пръст. Това най-малкото е свидетелство за немарливост;
Измивайте листните зеленчуци с течаща вода листо по листо;
Отстранявайте всички видими следи от почвени частици, хранителен субстрат и насекомите, които понякога се крият между листата;
Освен измиването салатите може да бъдат накисвани в питейна вода. Така се отмиват част от нитратите и бактериите. За по-добър ефект към водата може да добавяте киселина – оцет или лимонов сок. Те подкиселяват средата и убиват повечето бактерии и вируси;
Водещи
-
От ПП-ДБ със сигнал до Антикорупционната комисия за несъвместимост на Главчев
Според техните данни става дума за потенциален конфликт
25.02 | 19:30
-
Георги Семерджиев с показания по делото срещу бившата полицайка Симона Радева
Не помня да съм виждал Симона Радева след катастрофата, заяви той пред съда
25.02 | 19:15
-
Фискалният съвет: Ако се запазят тези разходи, вдигането на данъци е неизбежно
Прогнозата за събираемостта на ДДС е силно надценена
25.02 | 19:00
-
Обявиха Карлос Насар за Спортист на България за 2024 г.
Той събра забележителните 1365 точки от възможни 1370
25.02 | 18:45
Най-четени
-
Еврото: Експерти с коментар за "сивите" пари и протестът на "Възраждане"
По-възрастните хора са по-скептични към еврото, допълни експертът.
25.02 | 08:44
-
БНБ обясни какво ще се промени с еврото
През следващите шест месеца банките ще продължат да обменят банкноти и монети от левове в...
25.02 | 13:00
-
Представят анализ за състоянието и подготовката на въоръжените ни сили
Некомплектът на личния състав
25.02 | 09:13
-
Писмото с искане за извънреден конвергентен доклад за еврото вече е факт
Това съобщиха от МФ и БНБ
25.02 | 16:30