Листните зеленчуци - фраш от нитрати и бактерии 25.04 | 13:59
Нитрати има в 17% от салатите, колиформи в - 89% и Escherichia сoli в 61%

Изследване на Асоциация "Активни потребители" за замърсяване на листните зеленчуци, продавани в България, установи наличие на нитрати в 17%, колиформи в 89% и Escherichia сoli в 61% от салатите, съобщи investor.bg.
Асоциацията е направила изследването, като е закупила 18 продукта от няколко големи търговски вериги и четири общински пазара: салати, включително "Айсберг", и зелен лук. Зеленчуците са били в пликове и доставени същия ден в лаборатория.
Tри от изследваните марули са били с измерено количество на нитрати от 5 гр/кг. Това е малко над максимално допустимото и не представлява сериозен риск за здравето на потребителите. Въпреки това наличието на наднормени нитрати не трябва да се пренебрегва, казват от асоциацията.
При 16 продукта (89%) се откриват колиформи. При 11 (61%) се установяват и E. сoli . Всички зеленчуци с E. сoli са замърсени и с колиформи. В единствената салата тип "Айсберг", която се продава в цяла опаковка, не се откриват бактерии.
Резултатът е тревожен и показва, че пресните листни зеленчуци, независимо от обектите, в които се продават, са с висока честота на замърсяване с бактерии. Източник на колиформите обикновено е почвата и поливната вода.
Присъствието им в марулите вероятно е вследствие на лошото почистване и недостатъчното измиване. За разлика от колиформите, източник на E. сoli е фекално замърсяване. То може да стане от внасяне на органична тор, манипулации със замърсено оборудване, източник може да е персоналът или пък неправилно съхранение.
От Асоциация "Активни потребители" препоръчват:
Не купувайте зеленчуци със загнили или със силно избелели, изсъхнали или нахапани листа;
Избягвайте марулите, зацапани с пръст. Това най-малкото е свидетелство за немарливост;
Измивайте листните зеленчуци с течаща вода листо по листо;
Отстранявайте всички видими следи от почвени частици, хранителен субстрат и насекомите, които понякога се крият между листата;
Освен измиването салатите може да бъдат накисвани в питейна вода. Така се отмиват част от нитратите и бактериите. За по-добър ефект към водата може да добавяте киселина – оцет или лимонов сок. Те подкиселяват средата и убиват повечето бактерии и вируси;
Водещи
-
Младеж на 18 години е задържан за запалване на пожар в покрайнините на село Безмер
Младежът обяснил мотивите си
04.08 | 17:59
-
Почина един от доайените на Народния театър „Иван Вазов“ - Кирил Кавадарков
Светъл да е пътят му!
04.08 | 17:20
-
Огнената опасност край Пирин оставa
Мъж ще бъде глобен за палене на огън в село Плоски
04.08 | 16:59
-
Осигуровките стопяват доходите с над 170 лева месечно
Предупреждение към управляващите
04.08 | 16:43
Най-четени
-
От 1 септември: Забраняват гел лаковете
TPO се използва в някои UV гелове и хибридни лакове за нокти, като помага на продукта да се...
04.08 | 11:45
-
Софи Маринова ще изкара 340 000 лева само за август, ако не и повече
В попфолк средите се знае, че хонорарът й е 10 000 лева, но може и да го е увеличила в...
04.08 | 12:30
-
Доживотен затвор за смърт на пътя! Новите мерки вече действат
Вече се носи наказателна отговорност за отказ за тестване при произшествие - от една година...
04.08 | 11:30
-
Случаят с децата на спортния лагер във Варна: Лабораторни проби показаха замърсяване със стафилококи
В пробите, взети от ръцете на служител и от кухненската посуда, е установено наличие на...
04.08 | 13:45