Лихвите по депозитите продължават да падат 26.04 | 12:30

Спадът на лихвите ще се отрази положително на икономиката, според анализатори

От Ралица Стоянова

Намалението на лихвите по депозитите ще продължи и тази година, но няма да има рязък спад по подобие на 2010 г. Това се посочва в годишния обзор на "Елана Трейдинг" на българската банкова система за 2012 година.

Лихвите по заеми в евро за корпоративни клиенти остават на стабилни равнища в края на 2012 г., като отчитат понижение от 1% през 2013 г.

По-слабо е намалението на лихвите за частни лица, като нивата им по потребителските заеми остават най-високи.

Най-високи са лихвите по депозити в лева за домакинства.

Понижаването на лихвите по кредити и по депозити ще има отражение върху икономиката, вероятно в положителна посока през следващите няколко години, отчитат анализаторите.

Банковата система успя да задържи нивото на активите си и не отчете спад в кредитирането, се посочва в обзора.

Очакванията на някои международни анализатори за банкова криза в България се оказаха само плод на спекулации, допълват финансистите.

През миналата година лошите кредити са се увеличили, но кумулативната печалба на банките надвишава провизиите за обезценка.

Повишаването на лошите заеми вероятно ще продължи и ще има влияние върху стратегията за развитие на банковата система, отчитат експертите. Високите лихви обаче подкрепиха нивото на депозити и са стабилен източник на финансиране за финансовите трезори, пише в анализа.

 

Високото равнище на капитал на банките, заедно с натрупаните провизии и отделените печалби, успяват да предпазят банките от фалити, породени от лоши кредити, посочва Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" в "Елана Трейдинг".

Капиталовата адекватност на банковата система остава много добра, но макар с намаление през тази година, предаде БТА.

Повишаването на активите на банките в България се дължи в голяма степен на устойчивата тенденция на ръст на депозитите, които през миналата година се увеличават с 5,4 млрд. лв. Депозитите на домакинства преминаха дял от 50% от привлечените средства на банките през 2012 г.

През 2012 г. депозитите на домакинствата се увеличават с 12,4 на сто спрямо 3% растеж на фирмените средства в банките.

Вече се наблюдава пик при два вида заеми - потребителските, които достигнаха 20 на сто дял в края на 2011 г. и корпоративните, които отчитат намаление след върха си през миналата година.

Най-четени