Предпочитаме да спестявяме, не взимаме кредити 19.03 | 10:49

Лихвите по кредитите продължават да се понижават

От Ралица Стоянова

Слабо забавяне на годиш­ната инфлация при реализиране на допусканията за леко понижаване на цената на петрола и за намаления на някои административно определяни цени. Това е прогнозата на БНБ за първата половината на тази година. 

От БНБ прогнозират продължаване на бавното повишаване на базисната инфлация през периода.

Влошаването на външната среда и на очакванията за икономическата активност у нас през вто­рата половина на 2012 г. ще продължи да оказва съществено влияние върху финансовите потоци през първото полугодие на 2013 г.

От БНБ прогнозират склонността към спестяване на домакинствата да ос­тане висока, а банките да запазят високо ниво на ликвидност.

Търсенето на кредити ще остане сравнително ниско, отразявайки бавното възстановяване на потреблението и на инвестиционната активност.

Политиката на фирмите и банките за намаляване на задлъжнялостта ще продължи да бъде основен фактор за изходящите потоци по платежния баланс.

През първите две тримесечия на 2013 г. анализаторите от БНБ прогнозират лихвените проценти по срочните депозити да се задържат около текущите си равнища, а процесът на бавно понижаване на лихвените проценти по кредитите да продължи.

През 2012 г. инфлацията при потребителските цени остана сравнително ниска. Хармонизираният индекс на потребителските цени отбеляза годишен темп на нарастване от 2,8%. Средногодишната инфлация възлезе на 2,4%. Това показват данните на Българска народна банка (БНБ) в тримесечното издание "Икономически преглед". 

Инфлацията е повлияна от повишенията на международните цени на петролните продукти и храните и увеличението на цената на електроенергията, коментират анализаторите.

Вътрешната икономическа среда, характеризираща се със слабо търсене от страна на домакинствата и с продължаващото оптимизиране на разходите от страна на фирмите, са причина за ниско ниво на базисната инфлация.

През миналата година храните са поскъпнали средно с 2,9 на сто, което е значително по-малко увеличение, спрямо предходната 2011 г., когато те са били оскъпени с 6 на сто.

 

Водещи

Най-четени