МВФ дава 35 млрд. долара за демокрацията в Северна Африка 29.05 | 14:12

На срещата на Г-8 в Довил разговорите се въртяха около революциите в региона

От iNews.bg

Събитията през последните месеци, които разтърсиха Северна Африка и Близкия изток бяха в основата на разговорите на срещата на Г-8 в Довил. Лидерите на най-развитите страни изразиха своето желание да помогнат за развитието на демокрацията в региона.

В специално разпространено съобщение от Международния валутен фонд (МВФ) се обявиха в подкрепа на плановете на Г—8 за тези страни."Регионът се нуждае от подготовка за фундаментална трансформация на икономическия модел", коментира на срещата в Довил директорът на фонда за Близкия изток и Централна Азия Масуд Ахмед.

В доклад на МВФ за ситуацията в региона се казва още, че икономиките на много от страните в региона пострадаха от революционните настроения. Държавите изгубиха доверието, а съответно и приходите от туризъм и инвестиции, на които разчитаха. Очакванията са фискалният дефицит в региона да се увеличи до 46 млрд. долара през тази година, а страните, които изнасят петрол, няма да могат да осигурят необходимия икономически ръст.

По тази причина и от фонда заявяват, че ще отпуснат около 35 млрд. долара за развитието на региона, но като част от по-широко международно усилие за решаване на проблема. Експерти от МВФ вече са в Египет и дискутират възможностите за финансиране с новото правителство.

Все още остават доста работа да определим целите и стратегиите, разказа изпълняващият длъжността директор на МВФ Джон Липски след срещата си с лидерите на Тунис и Египет, които бяха поканени на срещата във френския курорт.

Освен революционните настроения в Довил разговорите се насочиха и към ядрената сигурност, Либия, глобалната икономика и Интернет, отбелязват още от МВФ.

Водещи

Най-четени