Бунтовете в арабския свят ще доминират разговорите на срещата на Г-8 26.05 | 08:58

Срещата ще се проведе във френския курорт Довил

От Андриян Георгиев

Световните лидери се събират днес във френския курорт Довил, намиращ се на нормандското крайбрежие, за срещата на Г-8. 

Очаква се главната тема на срещата да бъдат вълненията в арабския свят и техните последици, съобщава Би Би Си.  

Тунизийски и египетски лидери, както и шефът на Арабската лига, ще бъдат в Довил за разговори по предвидената масирана помощ, която да подпомогне прехода към демокрация в Тунис и Египет.

iNews припомня, че дълго властвалите президенти на Тунис и Египет – Бен Али и Хосни Мубарак, в началото на годината бяха пометени от властта след масови вълнения на гражданите в двете страни.

Би Би Си коментира, че бурно развиващите се азиатски държави Китай и Индия, които вече реално се позиционираха сред най-влиятелните световни сили, поставят под въпрос изобщо уместността на Г-8 в сегашния й състав.

Анализатори обаче посочват, че наскоро случили се събития като въстанията в арабския свят и ядрената криза в Япония все пак задават смисъла от съществуването на Г-8 дори в този му вид.

Също така на срещата на Г-8 ще се обърне внимание на въпроса за това колко точно (малко или много) трябва да бъде регулиран интернет.

Световната икономика и климатичните промени също ще бъдат обект на дискусиите.

Настоящата патова ситуация в Либия се очаква също да бъде една от главните теми на двудневната среща на "големите и богатите".

Кризата в Либия би могла да породи разделения в Г-8, защото Русия открито критикува операцията на НАТО срещу силите на Муамар Кадафи.

Припомняме, че операцията на НАТО е санкционирана от резолюция на ООН и цели защитата на цивилните граждани, много от които паднаха жертва на въоръжените сили на Кадафи.

Американският президент Барак Обама заминава за срещата след завършването на официалното му посещение във Великобритания.

В изявление в Лондон Обама отхвърли аргументите, че издигането на суперсили като Китай и Индия означава края на американското и европейското влияние в света.

"Вероятно Китай и Индия символизират бъдещето, а времето на нашето лидерство е изтекло. Този аргумент е грешен. Времето за нашето лидерство е сега", коментира Обама.

Президентът добави, че лидерството трябва "да се променя с промяната на времената". Според него са минали времената, когато американският президент и министър-председателят на Великобритания са могли "да седят в една стая и да решават световните проблеми на чаша бренди".

Припомняме, че Г-8 е съставена от 8 страни – САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония и Канада.

Група от собственици на големи интернет компании, включително създателят на Facebook Марк Цукерберг и шефът на Google Ерик Шмид, ще присъстват на срещата на Г-8, за да настояват пред правителствата да не предозират регулирането на интернет.

Водещи

Най-четени