МС иска и промяна на данъка от наем на жилище, което е етажна собственост 31.10 | 16:53

Предлага се да се въведе облагане с окончателен данък при платеца на дохода

От Ивайло Ачев

Промяна в реда за облагане на доходите от наем на имущество в режим на етажна собственост с форма на управление общо събрание на собствениците, когато платци на доходите са предприятия и самоосигуряващи се лица предвижда нов законопроект на Министерския съвет (МС). Законопроектът е част от промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

Съгласно действащото законодателство тези доходи са облагаеми, но сегашният режим на облагане създава значителни пречки за наемателите и наемодателите. Досега наемателите бяха задължени да издават служебни бележки и сметки за изплатени суми на всички собственици, получатели на дохода, съобразно припадащата им се част от идеалните части в сградата, а собствениците, получатели на дохода, бяха длъжни да го декларират в годишните си данъчни декларации.

С проекта се предлага да се въведе облагане с окончателен данък при платеца на дохода (наемателя), с което значително ще се облекчи режимът на деклариране и внасяне на данъка за този вид доходи. При това платецът на дохода няма да има задължението да издава служебни бележки и сметки за изплатени суми, каквито са ангажиментите му съгласно в момента действащото законодателство, а физическите лица, получатели на дохода, няма да имат задължението да декларират този доход в годишната си данъчна декларация. Платецът на дохода ще удържа дължимия данък от наема, след което ще го превежда в бюджета.

Промяната трябва да бъде одобрена от Народното събрание и евентуално да влезе в сила от 1 януари 2012 година.

Водещи

Най-четени