Марио Драги е новият президент на ЕЦБ 24.06 | 15:42

Италианецът поема поста от 1 ноевмри тази година

От Ивайло Ачев

Гуверньорът на Италианската централна банка Марио Драги ще бъде новият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 1 ноември тази година. Това стана ясно след като и Европейският съвет подкрепи кандидатурата му.

Италианецът ще замени на поста досегашния президент Жан-Клод Трише.

Новината за назначението на Драги беше съобщена на нарочна пресконференция от председателя на ЕС Херман ван Ромпьой. Ромпьой заяви, че "Драги ще бъде силен и независим лидер на ЕЦБ в тежките времена".

В Италия Марио Драги е известен с прякора "Супер Марио". Той стана популярен като председател на Финансовия стабилизационен борд – организация, която получи за задача от водещите световни икономики да прокара реформи на световната банкова система в светлината на световната финансова криза.

Драги има опит и като банкер в популярната американска банка Goldman Sachs.

Назначението на Драги трябваше да бъде обявено още вчера (23.06.11), но Франция настоя да има свой представител в борда на директорите на ЕЦБ. С назначението на Драги Италия щеше да има двама представители – Драги и Лоренцо Бини Смаги.

Първоначално Смаги отказа да напусне поста си с мотива, че "ЕЦБ е независима институция и като такава не може да се влияе от политически прищевки", но късно през нощта в четвъртък срещу петък италианецът се е съгласил да отстъпи.

Водещи

Най-четени