Представителят на Германия в ЕЦБ напуска неочаквано 09.09 | 17:25

По неофициална информация Юрген Щарк дава оставка заради несъгласие с политиката на ЕЦБ

От iNews.bg

Германският представител в Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Юрген Щарк ще напусне поста си заради конфликт по отношение на програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ, предаде Ройтерс.

По принцип мандатът на Щарк изтича на 31 май, 2014 година. Тогава изтича сегашният мандат на всичките шестима членове на борда.

Щарк ще се оттегли от поста си в края на годината, като официално за решението на германския икономист се сочат лични причини. Независими източници на Ройтерс обаче твърдят, че оставката на Щарк е свързана с решението на ЕЦБ да изкупува държавни ценни книжа на Италия и Испания.

Напускането на Щарк е сериозен удар за ЕЦБ, тъй като в края на октомври президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише също приключва мандата си. Трише ще бъде заменен от гуверньора на Италианската централна банка Марио Драги. Отделно през февруари тази година Аксел Вебер, предшественикът на Щарк, също напусна.

"Юрген Щарк поддържаше позицията на Вебер по отношение на купуването на държавни ценни книжа. Това е позицията на цяла Германия. Напускането на Щарк ясно показва сериозните проблеми в ЕЦБ", коментира професор Манфред Нойман, преподавател в Университета в Бон.

Водещи

Най-четени